Assecament de la frucha al solelh/Séchage des fruits au soleil/ Secado de frutas en el sol

Per secar la frucha al solelh, lo forn solar es tròp caud, cal l’arnescar per l’assecament

D’unes dison que cal , per secar la frucha al solelh una temperatura al torn de 35°

D’autres dison qu’amb un forn gas o electric o cal reglar al dejos de 130°

Ieu tastèri lo secatge solar amb una temperatura al torn de 45°

De mai lo secatge deu èsser plan airejat e ventolat : per aquò far me servi cledons , una arribada d’aire dejos et una pichòta chimenèia  per evacuar l’aire calfat. Per s’aparar de las bestiòtas (moscas, formigas... ) me servis d’un vel de mossolina.

Testèri lo secatge de prunas, albricòts ( talhats en dos, sens clesc) puèi de figas . Cal per las figas al torn d’una setmana. Aquò depend del nombre d’oras al solelh. Per mon experiença : meteò, siti de mon òrt que permet un solelhament al mes de setembre de 10 oras del matin a 6 oras del ser.

Per aver pas de mosit dintri las figas lo ser (al torn de 5 a 6 oras) dins lo refrigerador. Quand i a pas de solelh daissi las figas (o la frucha ) al refrigerador

 

Pour sécher les fruits au soleil, le four solaire est trop chaud, il faut donc l’équiper d’un dispositif spécial de séchage

Certains préconisent une température entre 30 et 35° au soleil.

Si on utilise un four classique le régler au plus bas en dessous de 130°

Personnellement j’ai testé le séchage avec une température autour de 45°

De plus le séchage doit être bien aéré, ventilé : pour cela j’utilise des clayettes, une arrivée d’air sur le bas et une évacuation de l’air chaud par une petite cheminée. Pour se proteger des petites bêtes (mouches , fourmis...) j’utilise un voile de mousseline

J’ai testé le séchage de prunes et d’abricots (coupés en 2 et sans noyau) puis de figues. Il faut pour les figues autour d’une semaine. Cela dépend du nombre d’heures au soleil. Pour mon expérience : météo, site de mon jardin qui ne me permet de bénéficier du soleil en septembre que de 10 heures à 18 heures chaque jour.

Pour éviter les moisissures je place le soir (autour de 17h à 18h) les fruits exposés au soleil la journée dans le réfrigérateur. Ce qui est commode quand il n’y a pas de soleil : on continue les jours suivants.

 

Para secar la fruta al sol, el horno solar resulta demasiado caliente y es necesario dotarlo de un dispositivo especial para secar.

Hay quien recomienda una temperatura entre 30° y 35 ° al sol.

Si se usa un horno convencional hay que graduarlo a la más baja temperatura,  por debajo de 130 °

Personalmente he probado el secado con una temperatura de alrededor de 45°

Por otra parte, el secador debe estar bien ventilado, por eso utilizo un reja de mimbre, una entrada de aire en el fondo y evacuación de aire caliente a través de una pequeña chimenea.

Para proteger de moscas, hormigas, etc. uso un velo de muselina.

He probado el secado de las ciruelas, de los albaricoques (partidos en 2, deshuesados) y de los higos.

Para éstos se necesita alrededor de una semana. Depende de las horas de sol.

Mi experiencia :

El tiempo, la orientación de mi huerto que sólo me permite disfrutar del sol de 6 a 8 horas al día, en septiembre.

Para evitar el moho que puede provocarse durante la noche (unas 17 o 18horas),  pongo las frutas expuestas al sol durante el día, en el refrigerador. También conviene cuando está nublado. Cuando reaparece el sol prosigo la operación de secamiento.

 

Per assecar la fruita al sol, el forn solar resulta massa calent i cal adaptar un dispositiu especial per assecar.
Hi ha qui recomana una temperatura entre 30° i 35 ° al sol.

Si s’utilitza el forn convencional cal graduar lo a la més baixa temperatura, per sota de 130°.

Personalment he provat l'assecat amb una temperatura voltant els 45°.

Per altra banda, l'assecador deu estar ben ventilat, per això utilitzo una graella de vímet, una entrada d’aire al fons i una evacuació d’aire calent a través d’una xemeneia.

Per protegir-ho de mosques, formigues, etc. Utilitzo un vel de mussolina.
He provat l'assecat de prunes, albercocs (partits en dos, tret el pinyol) i de les figues.
Per aquestes cal més o menys una setmana. Depèn de les hores de sol.

La meva experiència:

El temps, l’orientació del meu hort que només em permet gaudir del sol unes 6 o 8 hores al dia al setembre.
Per evitar la floridura que pot aparèixer durant la nit (unes 17 o 18 hores) poso la fruita exposada al sol durant el dia a la refrigeradora. També va bé quan no hi ha sol. Quan torna prossegueixo l'operació d’assecament.

 

Tornar al menu/ Revenir au menu/Volver